Effecten en misbruik van steroïden

steroide gebruikenAnabole steroïden innemen die niet door een arts zijn voorgeschreven is een misbruik. Misbruikers gebruiken vaak doseringen die 10 tot 100 maal groter zijn dan de door artsen aanbevolen dosering.

Anabole steroïden veranderen de manier waarmee het lichaam spieren opbouwt. Tijdens de training, ontstaan bij gebruikers scheurtjes in hun spieren. Later, als hun spieren zijn genezen, is het spierweefsel sterker geworden dan voorheen. Het genezingsproces wordt versneld door anabole steroïden. Hierdoor kunnen atleten harder en vaker trainen en met betere resultaten.

Er zijn mensen die anabole steroïden misbruiken om hun fysieke uiterlijk en prestatievermogen te verbeteren. Een aantal atleten en bodybuilders gebruiken steroïden om competitiever te kunnen zijn dan hun concurrenten. Bodybuilders gebruiken de steroïden om groter te worden, sterker te voelen en om meer zelfvertrouwen. Sommige American football spelers nemen steroïden in voor een wedstrijd om hun agressiviteit te verhogen. En professionele honkbalspelers gebruiken al jaren steroïden om de bal met grotere kracht te kunnen slaan.

De druk om concurrerend te kunnen blijven is voor velen zo’n belangrijke factor dat ze uiteindelijk beslissen om steroïden te gebruiken. Maar veel mensen nemen steroïden allen maar om beter eruit te zien.

“Hoewel dit vaak wordt gedacht, houden de meeste steroïde gebruikers zich niet bezig met competitie sporten, maar willen gewoon slanker en gespierder worden”.
H.G. Pope jr., “Treatment of Anabolic-Androgenic Steroid Related Disorders” (Behandeling van aandoeningen die gerelateerd zijn met anabole-androgene steroïden), uit 2015.

Over het algemeen, worden anabole steroïden op de volgende drie manieren misbruikt:

Stacking
Stacking is wanneer meerdere types van steroïden tegelijk worden ingenomen of in het geval van orale en injecteerbare middelen samen. Hoewel veel steroïden misbruikers geloven dat stacking betere resultaten levert, is dit nooit wetenschappelijk bewezen.

Cycling
Cycling betekent dat de steroïden worden gebruikt tijdens vooraf bepaalde periodes (cycli), meestal 6 tot 12 weken. Gebruikers die cycling toepassen nemen, gedurende een aantal weken, meerdere doseringen in, stoppen dan voor een paar weken en beginnen daarna weer opnieuw. Het paar weken dat ze niets innemen, worden door steroïden misbruikers benut om het lichaam zijn eigen testosteron te laten aanmaken en het gevaar van schade aan inwendige organen te verminderen.

Pyramiding
Pyramiding is een manier om de steroïden in te nemen tijdens een cyclus. In het begin van de cyclus, starten gebruikers met een lage dosering die langzaam verhoogd wordt tot de maximale dosis halverwege de cyclus. In de tweede helft van de cyclus wordt de dosering langzaam afgebouwd.

Volgens een inschatting van de FDA (Food and Drug Administration), worden anabole steroïden elk jaar misbruikt door 375.000 jonge mannen en 175.000 jonge vrouwen.

Voor wat betreft het misbruik van steroïden, zijn mannen in de meerderheid, maar ook vrouwen wenden zich tot deze drugs om fysiek beter te worden. Er is een artikel geweest in The New York Times, waar een vrouw vertelde over haar beslissing, al in haar tienertijd, om steroïden in te nemen. Deze vrouw was Dionne Roberts, een populaire cheerleader die absoluut een sixpack (of wasbordje) wou kunnen vertonen.

“Het is niet ongewoon om naar een vierpack of sixpack te streven, zelfs bij meisjes. In vorm willen zijn is niet alleen een mannelijk ding. Dus zei ik tegen een vriend op het voetbalteam dat ik geïnteresseerd was [in steroïden]. ”
Dionne Roberts, The New York Times, 2008

Dionne deed haar eerste steroïden cyclus, maar kreeg uiteindelijk spijt om ze te hebben gebruikt. Door deze middelen werd ze agressief, raakte ernstig gedeprimeerd en moest in het ziekenhuis worden opgenomen, waar ze continu werd gemonitord in verband met suïcidale neigingen. Dionne heeft uiteindelijk haar problemen met steroïden overkomen en is met succes afgestudeerd.

Het gebeurt zelden, maar mensen die grote hoeveelheden anabole steroïden gebruiken, kunnen last krijgen van een overdosis. Een steroïden overdosis kan leiden tot coma’s, haartaanvallen en beroertes.

Gevaarlijke drugscombinaties

Anabole steroïden kunnen de “aangename” effecten van een aantal andere drugs verminderen. Het minder “high” worden, veroorzaakt door de steroïden, leidt veel gebruikers tot het innemen van grotere doseringen dan normaal. Hierdoor wordt het gevaar van overdosering groter.

Over het algemeen, de drugs die vaak worden misbruikt door steroïden gebruikers zijn, onder andere:

Cocaïne
MDMA (ecstasy of xtc)
Adderall
Marihuana (cannabis of wiet)
Alcohol